(untitled) (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2023)
У статті підкреслено, що під час розслідування воєнних злочинів роль огляду місця події є безспірно важливою, оскільки в ході її проведення вдається зафіксувати слідову інформацію, яка вказує на вчинення саме воєнних злочинів, які полягають у порушенні звичаїв та законів війни, задокументувати їх наслідки. Зазначено, що огляд місця події є невідкладною слідчою (розшуковою) дією, бо проводиться в першу чергу з моменту надходження інформації про вчинення кримінального правопорушення та полягає в якомога швидшому дослідженні місця події з прилеглою до нею територією з метою виявлення, фіксації та вилучення максимальної кількості слідової інформації в її первозданному вигляді. Вказано, що підстави та процесуальний порядок проведення огляду місця події визначені в ст. ст. 104–106, 223, 233, 237, 238 та 615 КПК України. З’ясовано, що специфіка тактики огляду місця події під час досудового розслідування воєнних злочинів визначається особливостям, що зумовлені кримінально- правовою та криміналістичною характеристиками вказаних злочинів, що знаходять своє безпосереднє відображення в обстановці місця події та слідовій картині вказаних правопорушень. Наголошено, що результативність і ефективність огляду місця події під час досудового розслідування воєнних злочинів полягає у правильній організації діяльності учасників цієї слідчої (розшукової) дії на всіх етапах його проведення – підготовчому, робочому, заключному. Визначено особливості підготовки, безпосереднього проведення та фіксацій ходу і результатів проведення огляду місця події під час досудового розслідування воєнних злочинів.