(untitled) (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2023)
У статті підкреслено, що вироблення ефективних методів використання спеціальних знань у кримінальному провадженні неможливо без належної їх наукової розробленості. Встановлено, що поняття, ознаки, значення спеціальних знань у кримінальному провадженні та тактико- криміналістичне забезпечення їх використання під час досудового розслідування постійно є предметом наукових пошуків. Зазначено, що спеціальним знанням у кримінальному провадженні як об’єкту криміналістичного дослідження багато уваги приділяли фахівці з галузей кримінального процесу, криміналістики та судової експертизи. Крім того, сутність і значення спеціальних знань у судочинстві висвітлювали в своїх наукових працях і вчені-адміністравісти, цивілісти тощо. З’ясовано, що зміст наукових напрацювань в окресленій царині та їх деталізація відрізняються залежно від поставлених цілей і рівня наукового дослідження. Аналіз стану наукової розробленості питання про спеціальні знання у кримінальному провадженні здійснено з урахуванням рівневої систематизації наукових праць: монографії та дисертації, науково- практичні видання, наукові статті та доповіді. Встановлено, що у наукових працях висвітлюються як загальнотеоретичні положення, що стосуються поняття, ознак та значення спеціальних знань, особливостей їх використання у кримінальному провадженні залежно від форми тощо, так і специфіка використання спеціальних знань у кримінальних провадженнях окремої категорії чи на певних його стадіях. Наголошено, що відсутні комплексні дослідження використання спеціальних знань під час розслідування військових злочинів, через що вказаний напрям наукових пошуків убачається перспективним.