(untitled) (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2023)
Статтю присвячено визначенню адміністративно-правових вимог до закладів охорони здоров’я в Україні, які надають послуги сурогатного материнства. Охарактеризовано законодавчі та підзаконні акти у сфері досліджуваних правовідносин. Проаналізовано законопроекти зареєстровані у Верховній Раді України, спрямовані на покращення правового урегулювання відносин у сфері допоміжних репродуктивних технологій. Вивчено думки науковців, які досліджували проблеми сурогатного материнства. Встановлено відсутність окремого закону України, що регулює відносини у сфері допоміжних репродуктивних технологій. Розглянуто норми Сімейного, Цивільного кодексів і Основ законодавства про охорону здоров’я щодо сурогатного материнства. Окрему увагу присвячено Ліцензійним умовам здійснення господарської діяльності з медичної практики, що встановлюють загальні засади отримання ліцензії для медичної практики, а також Порядку застосування допоміжних репродуктивних технологій в Україні, що встановлює вимоги для здійснення сурогатного материнства. Акцентовано увагу на наявності у закладів охорони здоров’я акредитаційного сертифікату як обов’язкової умови надання закладом охорони здоров’я медичних послуг сурогатного материнства. Обґрунтовано доцільність розробки та прийняти законопроекту про допоміжні репродуктивні технології, який містив би вимоги до отримання ліцензії та детальну процедуру ліцензування такого виду медичної практики як допоміжні репродуктивні технології, зокрема сурогатного материнства.