(untitled) (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2023)
У статті наголошено на тому, що особливе місце у забезпеченні регіонального розвитку в умовах актуальних викликів сучасності та специфічних безпекових умов воєнного стану відводиться цивільному захисту, у межах якого втілюються сучасні технології штучного інтелекту, цифрові рішення та новітні організаційно-управлінські підходи. Зазначено, що широта наукового осмислення поняття цивільного захисту та особливостей його забезпечення на регіональному рівні багато в чому залежить від розуміння регіону, специфічної міжгалузевої категорії, науковий аналіз якої зародився у другій половині ХХ століття та наразі суттєво масштабується, концептуалізується, переосмислюється у регіональній економіці, регіональній історії та в межах розбудови регіонів у Європейському Союзі. Встановлено, що до кола особливостей забезпечення цивільного захисту на регіональному рівні віднесено поглиблення взаємозв’язку та взаємозалежності між цивільним захистом та сферою використання цифрових технологій та кіберпростором; тісний взаємозв’язок та взаємообумовленість забезпечення цивільного захисту на регіональному рівні із економічним зростанням у регіоні; транснаціональний характер забезпечення цивільного захисту на регіональному рівні у контексті реалізації прагнення українського народу стати частиною Європейського Союзу, а також реалізації проєктів і програм уряду та громадянського суспільства України в межах ініціативи «Східне Партнерство».