(untitled) (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2023)
У статті обґрунтовано принципи реінтеграції тимчасово окупованих територій України та перспектив її правового закріплення. У процесі правового врегулювання механізму відновлення територіальної цілісності держави, важливе встановлення керівних принципів реінтеграції тимчасово окупованих територій України. Визначено, що принципи реінтеграції тимчасово окупованих територій України представляють собою керівні, основоположні ідеї та цінності покладені в основі відповідного процесу. Вони є основою для формування політики держави щодо реінтеграції деокупованих територій та сприяють забезпеченню справедливості в цьому процесі. Запропоновано до загальних принципів реінтеграції тимчасово окупованих територій України пропонується віднести: верховенство права та законність, демократизм, гуманізм, оперативність, ефективність та доцільність, прозорість та відкритість, обґрунтованість, плановість, координованість, передбачуваність, послідовність та ін. Спеціальними принципами реінтеграції тимчасово окупованих територій України можуть бути визначені: принцип пріоритету національних інтересів; принцип відповідальності української держави за реінтеграцію та її результати; принцип дотримання принципів і норм міжнародного права у процесі реінтеграції; принцип справедливості та неупередженості; принцип терміновості та невідкладності; принцип синхронізованості; принцип пріоритету розвитку громад; принцип недопущення насильства; орієнтованість на інтереси населення; недопущення дискримінації та забезпечення інклюзивності; недопушення повторної окупації; застосування концепції перехідного правосуддя; залучення інститутів громадянського суспільства та міжнародних організацій. Процес реінтеграції тимчасово окупованих територій України має бути підпорядкований міжнародним стандартам прав людини і верховенства права. . Принципи реінтеграції тимчасово окупованих територій України потребують подальших комплексних досліджень, особливо в частині міжнародного досвіду їх реалізації.