(untitled) (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2023)
В статті, спираючись на аналіз норма чинного законодавства, сформульовано авторський підхід щодо визначення поняття «адміністративно-правового регулювання забезпечення обласними військовими адміністраціями України правового режиму воєнного стану». Виділено систему нормативно-правових актів різної юридичної сили, норми яких спрямовані на регулювання суспільних відносин у досліджуваній сфері суспільного життя. Обґрунтовано, що в системі правових засад забезпечення обласними військовими адміністраціями України режиму воєнного стану ключове місце належить нормам адміністративної галузі права. Встановлено, що адміністративно-правове регулювання забезпечення обласними військовими адміністраціями України правового режиму воєнного стану – це оснований на нормах адміністративної галузі права регулюючий та упорядковуючий вплив на суспільно-правові відносини, що виникають у сфері діяльності досліджуваних суб’єктів з метою формування і підтримки ними належних правових та організаційних умов функціонування воєнного стану за рахунок використання імперативного методу, який в свою чергу передбачає обов’язковість дотримання юридичних приписів та допускає застосування примусових заходів до учасників таких відносин. Констатовано, що в системі правових засад забезпечення правового режиму воєнного стану обласними військовими адміністраціями ключове місце відводиться нормам адміністративної галузі права, адже саме за допомогою останніх: визначається адміністративно-правовий статус обласних військових державних адміністрацій, їх повноважень та владного інструментарію; забезпечується організація реалізації заходів забезпечення воєнного стану уповноваженими суб’єктами; регулюється взаємодія військових адміністрацій з іншими учасниками відносин, які виникає як результат введення режиму воєнного стану; окреслюються сфери і території відання військових адміністрацій тощо. Таким чином, нормами представлених правових засад встановлюються особливості діяльності зазначених суб’єктів в межах державно-владного механізму, їх правова роль серед органів державної влади, а також посадових осіб залучених до виконання завдань воєнного стану, а також порядок виконання ними адміністративних повноважень.