(untitled) (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2023)
У статті, спираючись на аналіз наукових поглядів вчених, сформовано авторське бачення щодо ключових характеристик поняття засобів адміністративного примусу. Запропоновано власний підхід щодо розуміння заходи адміністративного примусу в діяльності Військової служби правопорядку у Збройних Силах України. З’ясовано, що заходи адміністративного примусу в діяльності Служби правопорядку – це визначені адміністративним законодавством засоби (переважно фізичного та психологічного) впливу на осіб, які становлять загрозу для порушників правопорядку в ЗСУ, які, за наявності передбачених правовими нормами умов та в установленому обсязі та порядку, застосовуються уповноваженими військовослужбовцями з метою попередження та/або припинення таких протиправних дій. Аргументовано, що особливостями таких заходів є: по-перше, мета застосування – запобігання та припинення правопорушень у ЗСУ; захист життя, здоров’я, прав і законних інтересів військовослужбовців, військовозобов’язаних під час проходження ними зборів; працівників ЗСУ, а також майна ЗСУ від розкрадання та інших протиправних посягань; по- друге, територіальна сфера їх застосування: місця дислокації військових частин, військові навчальні заклади, установи та організації (військові частини), військові містечка, вулиця та громадські місця, а також військові об’єкти в разі участі у протидії диверсійним проявам і терористичним актам на таких об’єктах; по-третє, суб’єкт застосування – виключно військовослужбовці, які пройшли добір та перевірку щодо професійної придатності до служби та отримали професійну підготовку за фаховими напрямами у Навчальному центрі та призначені на відповідні посади у Службі правопорядку.