(untitled) (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2023)
У статті наголошено на тому, що законодавча основа протидії корупції у сфері оподаткування сформована на рівні Конституції України, Податкового кодексу України та Закону України «Про запобігання корупції». Однак лише наявності самих положень нормативно-правових актів недостатньо – їх ефективне застосування потребує незалежних і прозорих механізмів реалізації. Встановлено, що значення правових засад полягає в тому, що вони забезпечують єдність і системність правового регулювання, сприяють стабільності в державі та визначають орієнтири для правотворчої, правозастосовної та судової діяльності. Завдяки правовим засадам створюються умови для належного функціонування правової держави, у якій права та свободи людини є невід’ємною частиною системи законодавства. Вони також служать основою для правового захисту інтересів громадян, розвитку демократичних інститутів і зміцнення правопорядку в суспільстві. Акцентовано увагу на тому, що правові засади не є статичними, вони постійно еволюціонують, відображаючи зміни в суспільстві, економіці та міжнародних відносинах. З’ясовано, що адміністративно-правові норми займають важливе місце серед правових засад протидії корупції у сфері оподаткування в Україні. Вони визначають основи взаємодії між органами державної влади, зокрема податковими органами, та платниками податків, створюючи правову основу для здійснення контролю за дотриманням податкового законодавства та запобігання корупційним проявам у цій сфері. Наголошено, що адміністративно-правові норми сприяють запобіганню корупційним проявам за допомогою встановлення чітких і прозорих процедур для збору, перевірки та адміністрування податків. Це дозволяє зменшити можливість зловживань як з боку органів державної влади, так і з боку платників податків.