(untitled) (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2023)
У статті наголошено, що стандарт «обґрунтована підозра» є фундаментальним елементом кримінального процесу, що забезпечує як ефективність діяльності правоохоронних органів, так і дотримання основних прав і свобод особи. З’ясовано, що сутність стандарту «обґрунтована підозра» полягає у необхідності наявності об’єктивних, конкретних і достатніх фактів чи відомостей, які могли б переконати розсудливого й неупередженого спостерігача в можливій причетності особи до вчинення кримінального правопорушення. Вказано, що застосування стандарту «обґрунтована підозра» спрямоване на уникнення свавільного втручання держави у приватне життя та забезпечення належних гарантій від необґрунтованих обмежень. Доведено, що «обґрунтована підозра» не може ґрунтуватися на припущеннях, інтуїції чи загальних підозрах; її підґрунтям мають бути саме реальні, конкретні докази чи інформація, відома слідчим органам на момент прийняття процесуального рішення. Акцентовано, що стандарт «обґрунтована підозра» має динамічний характер – із перебігом досудового розслідування органи мають якнайшвидше доповнювати й уточнювати підозру новими доказами, а її наявність переглядається з урахуванням усіх нових обставин кримінального провадження. Встановлено, що дотримання стандарту «обґрунтована підозра» сприяє формуванню правової визначеності, прозорості розслідувань і довірі до системи правосуддя, а також запобігає зловживанням у вигляді незаконних затримань, арештів чи інших обмежень прав особи. Зазначено, що стандарт «обґрунтована підозра» є не лише процедурною вимогою, а й дієвим механізмом захисту від надмірного чи необґрунтованого втручання держави, що дозволяє зберігати належний баланс між вимогами безпеки, ефективності розслідувань і гарантіями прав людини.