(untitled) (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2023)
Актуальність теми статті, з одного боку, зумовлена необхідністю ефективної протидії тяжким і особливо тяжким злочинам та одночасним захистом фундаментального права на приватність, а з іншого – прагненням України до адаптації національного законодавства та правозастосовної практики до європейських стандартів, задекларованих у ст. 8 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод. Наголошено, що право на приватне спілкування гарантується Конституцією України та міжнародними договорами, а його обмеження під час проведення негласних слідчих (розшукових) дій можливе лише на законних підставах та з легітимною метою. В цьому аспекті забезпечення прав людини під час проведення негласних слідчих (розшукових) дій розглядається як комплексна система процедур і правил, спрямованих на мінімізацію втручання та запобігання зловживань з боку органів досудового розслідування під час проведення таких дій.