(untitled) (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2023)
З’ясовано, що адвокатське самоврядування представляє собою систему спеціальних органів, через які адвокати можуть самостійно забезпечити внутрішню самоорганізацію та самоврядування з метою забезпечення дотримання ними норм професійної етики та дисципліни. Встановлено, що правовий статус органів адвокатського самоврядування представляє собою систему законодавчо визначених елементів, які в своїй сукупності не просто визначають місце вказаних суб’єктів у певних правовідносинах, а й окреслюють межі та напрямки їх діяльності. Узагальнено, що особливості правового статусу органів адвокатського самоврядування обумовлені: наявністю широкого кола суб’єктів адвокатського самоврядування; Законом України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» передбачено велику кількість форм реалізації адвокатського самоврядування; метою адвокатського самоврядування є не тільки забезпечення реалізації гарантій самостійності та незалежності у діяльності адвокатів, а й забезпечення дотримання ними вимог адвокатської етики та дисципліни праці; діяльність самоврядування регулюється окремою главою спеціального законодавчого акту; наявністю ряду гарантій діяльності самоврядування, зокрема: правових, організаційних, матеріальних та фінансових.