(untitled) (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2024)
У статті подано опис і пояснення кримінально-правого змісту та системи кримінальних правопорушень у сфері радіоекологічної безпеки. Стверджується, що зазначена система є не простою сумативною сукупністю елементів, а цілісною системою, функціонування якої має сприяти забезпеченню кримінально-правовими засобами узагальненого суспільно-корисного результату – радіоекологічної безпеки. Спільність об’єкту посягання, а саме суспільних відносин у сфері радіоекологічної безпеки, під якою варто розуміти стан захищеності довкілля та людини у процесі використання ядерних установок і поводження з радіоактивними матеріалами, який не допускає заподіяння ядерної шкоди та можливого негативного радіаційного впливу, а також ряд загальних ознак і рис дають підставу для виділення даних правопорушень у відносно самостійну групу, що зумовлює потребу їх систематизацію з метою подальшого вдосконалення відповідних кримінально-правових норм та практики їх застосування. Проведений елементно-структурний аналіз дозволив окреслити коло кримінальних правопорушень у сфері радіоекологічної безпеки, а також здійснити їх класифікацію за об’єктивними (особливостями об’єкту, способом вчинення) та суб’єктивними ознаками (суб’єктом вчинення, суб’єктивною стороною).