(untitled) (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2024)
Робота присвячена дослідженню суспільно небезпечних наслідків умисного знищення або пошкодження об’єктів житлово-комунального господарства (ст. 270-1 КК України). Встановлено наявність цілої низки суспільно небезпечних наслідків як обов’язкових ознак об’єктивної сторони аналізованого складу злочину, основні - знищення або пошкодження об’єктів житлово-комунального господарства, проміжні - неможливість експлуатації чи порушення нормального функціонування таких об’єктів, похідні - небезпека для життя чи здоров’я людей або майнова шкода у великому розмірі. Наголошується на неможливості ототожнення у ст. 270- 1 КК України суспільно небезпечних наслідків у вигляді знищення або пошкодження майна з суспільно небезпечними діями. Лише крізь призму суспільно небезпечних наслідків можна розмежувати категорії знищення та пошкодження, оскільки одні й ті ж діяння в одних умовах можуть спричиняти знищення певного майна, а в інших - лише його пошкодження. Таким чином, знищення або пошкодження майна є основним суспільно небезпечним наслідком складу кримінального правопорушення, передбаченого ст. 270 КК України. Похідні наслідки у вигляді майнової шкоди певного розміру виступають основною відмежувальною ознакою злочинного знищення об`єктів житлово- комунального господарства від незлочинного. Доведено, що розрахунок майнової шкоди внаслідок знищення або пошкодження об’єктів житлово- комунального господарства, на відміну від викрадення майна, здійснюється з урахуванням не тільки вартості того чи іншого майна чи його частини, а й витрат необхідних для відновлення роботи відповідного об’єкта права власності.