(untitled) (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2024)
Стаття присвячена аналізу категорії «близькі особи», окресленню перспектив її імплементації в Кримінальний кодекс України, зокрема, задля доповнення переліку потерпілих осіб від злочинів проти авторитету органів державної влади в сфері правоохоронної діяльності, а саме: погрози або насильства щодо працівника правоохоронного органу (ст. 345 КК України) та низки інших статей. Обґрунтовано, що це вирішить низку проблем, пов’язаних із правовою кваліфікацією вчиненого особою діяння, а також забезпечить ефективне розслідування кримінальних правопорушень, передбачених ст. 345 КК України. Також визначено, що окреслені зміни забезпечать належний захист державними інституціями працівників правоохоронних органів та військовослужбовців, особливо в період повномасштабного вторгнення на територію нашої держави, коли це набула надзвичайної актуальності.