(untitled) (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2024)
Стаття присвячена формуванню кримінологічного уявлення про феномен, прояви торгівлі людьми в умовах російсько-української війни. Встановлено узалежнення інтенсивності відтворення цих кримінальних практик від фактору міграції та посилення вразливості осіб, які переміщаються всередині країни та закордон. Виділено та надано характеристику двом функціональним сегментам торгівлі людьми в умовах війни: ординарному та воєнно-контекстуальному. Наголошено, що нагальною лишається потреба в удосконаленні чинного законодавства про кримінальну відповідальність і практику його застосування щодо правильної кваліфікації і розслідування відповідних діянь як злочинів проти людяності (de legeferenda) та геноциду. Актуальною є проблема виявлення та розслідування фактів торгівлі людьми та тимчасово окупованих територіях України, а також військовополоненими.