(untitled) (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2024)
В ході військової агресії проти України ворог широко використовує комп’ютерні технології для вчинення воєнних злочинів шляхом здійснення кібератак на об’єкти критичної інфраструктури. Отже актуальним є вивчення питань кваліфікації таких кримінальних діянь, починаючи із основних понять з технічної сфери, розуміння яких є критичним для вирішення питання щодо достатності підстав для притягнення до кримінальної відповідальності. Стаття присвячена визначенню та вивченню понять, що є визначними для складу даного виду кримінальних правопорушень: поняття «критичної інфраструктури» та віднесення певного об’єкту до критичної інфраструктури, а також поняття «кібератака».