(untitled) (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2024)
Наукова стаття присвячена проблемі правового регулювання створення і діяльності єдиного медичного інформаційного простору. Досліджено законодавство, яке регулюють діяльність електронної системи охорони здоров’я. Вивчено праці науковців у сфері медицини, державного управління та права, присвячені створенню єдиного медичного інформаційного простору. Визначено правові засади діяльності електронної системи охорони здоров’я. Запропоновано визначити єдиний інформаційний медичний простір як систему обміну медичною інформацією між органами управління системою охорони здоров’я та окремими закладами охорони здоров’я за допомогою засобів електронного зв’язку. Проаналізовано законодавчі та підзаконні акти, які регулюють правовий статус електронної системи охорони здоров’я, перелік реєстрів, що складають центральну базу даних системи, умови підключення, зупинення та відключення медичних інформаційних систем кожного закладу охорони здоров’я до центральної бази даних, порядок доступу до відомостей окремих реєстрів та умови захисту персональних даних пацієнтів у системі. Запропоновано передбачити низку доповнень до умов правового регулювання діяльності електронної системи охорони здоров’я. Наголошено на необхідності встановлення умов обміну медичною інформацією між окремими закладами охорони здоров’я за допомогою електронної системи охорони здоров’я.