(untitled) (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2024)
У статті здійснено аналіз поняття кримінального сепаратизму як соціально-політичного явища, його природи, виду та форм його реалізації. З’ясовано, що головною вадою функціонуючої в Україні системи протидії сепаратизму є розрізненість її суб’єктів. Діяльність держави та суспільства вимагає консолідації спільних, скоординованих зусиль, формування загальнонаціональної системи протидії цьому явищу. Наголошено, що вдосконалення законодавства є основою державної політики з протидії екстремізму. Обґрунтовується необхідність прийняття Закону України «Про основи протидії сепаратизму в Україні». Він визначатиме правові та організаційні засади протидії сепаратизму на основі реалізації системи заходів із звільнення державного, суспільно-політичного, економічного та гуманітарного життя України від проявів сепаратизму, подолання наслідків сепаратистської діяльності на всій території України та запобігання загроз сепаратизму в майбутньому.