(untitled) (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2024)
Стаття присвячена дослідженню досвіду Республіки Польща та Італії у впровадженні електронного правосуддя. Обґрунтовано актуальність впровадження інноваційних механізмів у судочинство в умовах цифровізації суспільства та визначено, що електронне правосуддя може підвищити ефективність, прозорість, доступність та оперативність судової системи. Проаналізовано польські інструменти е-судочинства: дистанційний розгляд справ, цифровий запис процесів, електронну доставку документів адвокатам через е-Сервіс, функціонування електронних судів з автоматизованим провадженням. В Італії розглянуто систему PCT для електронного цивільного судочинства із застосуванням сертифікованої пошти, електронного підпису, хмарних технологій. Наведені статистичні дані свідчать про успішну інтеграцію е-інструментів у судові системи обох країн та економію від їх використання. Визначено переваги е-правосуддя: підвищення ефективності, доступності, прозорості судочинства, економія ресурсів. Окреслено напрямки запозичення позитивного досвіду Польщі та Італії для вдосконалення української моделі електронного правосуддя з урахуванням її специфіки. Наголошено на важливості наукового обґрунтування впровадження електронних технологій у судову систему як частини модернізації, спрямованої на підвищення її ефективності та відповідності європейським стандартам.