(untitled) (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2024)
У статті, спираючись на аналіз наукових поглядів вчених, запропоновано авторське визначення поняття суб’єктів превентивної діяльності. Здійснено аналіз норм чинного законодавства, на основі чого виділено три великі групи суб’єктів превентивної діяльності. З’ясовано, що суб’єкти превентивної діяльності – це сукупність визначених нормами чинного законодавства органів державної влади та їх посадових осіб, а також структурних підрозділів поліції, які наділені необхідною компетенцією та повноваженнями для реалізації спеціальних заході та вчинення особливого роду дій, спрямованих на профілактику, запобігання та попередження порушень режиму законності в державі, а також прав, свобод та інтересів людини і громадянина. Аргументовано, що суб’єктний склад превентивної діяльності включає в себе три групи: 1) Верховна Рада України, Кабінет Міністрів України, Міністерство внутрішніх справ України – суб’єкти забезпечення та створення умов здійснення превентивної діяльності НПУ; 2) місцеві державні адміністрації та органи місцевого самоврядування – суб’єкти підтримки та сприяння здійсненню превентивної діяльності Національною поліцією України; 3) спеціально уповноважені органи та підрозділи Національної поліції України – ключові суб’єкти превенції, які відповідають за фактичну реалізацію спеціальних заходів, засобів, операцій і дій, спрямованих на профілактику, запобігання та попередження порушень режиму законності, прав і свобод людини і громадянина. Наголошено, що особливістю кожного суб’єкта всіх трьох груп є те, що вступати у адміністративно-правові відносини з питань забезпечення, організації та здійснення превентивної діяльності, вони мають можливість виключно відповідно до своєї компетенції та повноважень, які носять неоднорідний характер і суворо регламентуються законодавством України.