(untitled) (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2024)
У статті, спираючись на аналіз наукових поглядів вчених, запропоновано авторське визначення поняття адміністративно-правових форм нагляду і контролю за приватною нотаріальною діяльністю. Виділено та охарактеризовано наступні форми здійснення відповідної діяльності: адміністративну правотворчість; видання індивідуальних адміністративних актів; вчинення інших юридично-значимих дій. З’ясовано, що адміністративно-правові форми нагляду і контролю за приватною нотаріальною діяльністю найбільш доцільно тлумачити як регламентовані нормами чинного законодавства України моделі правомірної та цілеспрямованої діяльності спеціально уповноважених суб’єктів, що реалізуються ними з метою виявлення порушень законності в роботі приватних нотаріусів, а також оперативного корегування та спрямування їх роботи відповідно до вимог нормативно-правових актів. Аргументовано, що до адміністративно-правових форм нагляду і контролю за приватною нотаріальною діяльністю доцільно віднести наступні: адміністративну правотворчість; видання індивідуальних адміністративних актів; вчинення інших юридично-значимих дій. Зазначено, що на сьогодні вказані вище адміністративно-правові форми контролю та нагляду за приватною нотаріальною діяльністю в Україні не віднайшли свого законодавчого закріплення. А відтак, дана прогалина потребує усунення, що значно покращить як теоретичні дослідження у даному напрямку, так і правозастосовну практику.