(untitled) (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2024)
У статті наголошено на тому, що сутність поняття «результати НСРД» розкривається через їх інформаційне значення для кримінального провадження і створення через цю їхню властивість здатності забезпечити виконання його завдань; – поняття «результати НСРД» доцільно сприймати у широкому (докази та інша інформація), так і вузькому (власне докази значенні, що впливає на визначення напрямів їх використання. Ззаначено, що можна вести мову про процесуальні (доказування обставин, передбачених ст. 91 КПК України, а також доведення обставин організаційнопроцесуального характеру) та криміналістичний організаційно-тактичне забезпечення розслідування) напрями використання результатів НСРД. Відзначено, що кожен із напрямів використання результатів НСРД є досить самостійним засобом підвищення ефективності досудового розслідування та у цілому виконання завдань кримінального провадження. Акцентовано увагу на тому, що важливим аспектом реалізації кожного з напрямів використання результатів НСРД є процесуальний порядок їх реалізації, що є передумовою дотримання законності реалізації матеріалів у кримінальному провадженні, а також гарантією охорони прав, свобод та законних інтересів його учасників. Перспективними напрямами подальших наукових досліджень проблематики використання результатів НСРД у кримінальному провадженні слід вважати опрацювання питання процесуального порядку реалізації цих результатів. Його розв’язання сприятиме результативності проведення вказаних заходів та в цілому підвищенню ефективності досудового розслідування стосовно виконання завдань кримінального провадження.