(untitled) (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2024)
У статті наголошено на тому, що міжнародне співробітництво в сучасному глобалізованому світі постає основою гармонійного, збалансованого, сталого розвитку держав та міжнародних співтовариств. Визначено, що сутність міжнародного співробітництва у сфері електроенергетики України зводиться до цілеспрямованої, конструктивної, сталої, здійснюваної в межах міжнародних угод України, у тому числі двосторонніх договорів експорту-імпорту електричної енергії, спільної діяльності декількох держав на ринку електричної енергії, що здійснюється з метою врегулювання суспільних відносин із виробництва, зберігання, агрегації, передачі, розподілу, купівлі-продажу, передавання, використання, вимірювання та заощадження електроенергії. Встановлено, що неможливо повною мірою осягнути сутність міжнародного співробітництва у сфері електроенергетики України без звернення до фундаментальних основ такої діяльності, якими виступають принципи, а саме такі загальноправові принципи верховенства права та законності, а також спеціально-правові принципи, зокрема принцип енергетичної безпеки; принцип переходу до відновлюваної енергетики; принцип регіонального співробітництва, який доречно розглядати в тому числі і крізь призму розвитку освіти та наукових досліджень у досліджуваній сфері суспільних відносин (регіональне співробітництво в сфері освіти та науки, що охоплює питання електроенергетики, дозволяє спрямовувати цільові кошти на підтримку прогресивних наукових досліджень у даній сфері, фінансувати наукові гранти, встановлювати індивідуальні стипендії для дослідників).