(untitled) (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2024)
У статті надано характеристику політики реінтеграції тимчасово окупованих територій України та її правових основ з метою вироблення пропозицій щодо її удосконалення. Реінтеграції тимчасово окупованих територій України притаманний політичний контекст. Реінтеграція є одним із ключових завдань української державної політики, що насамперед потребує ретельної підготовки та визначення механізму подолання внутрішніх і зовнішніх ризиків. Зазначено, що політика реінтеграції тимчасово окупованих територій України не отримала комплексного врегулювання в окремому нормативно- правовому акті. Необхідним є прийняття закону про реінтеграцію деокупованих територій та ухвалення відповідних підзаконних нормативно- правових актів. Ухвалення Концепції реінтеграції деокупованих територій, а також стратегічних документів щодо інформаційної та економічної політики на деокупованих територія є логічним продовженням такого політичного рішення. Доведено, що громадська участь у політиці реінтеграції тимчасово окупованих територій України сприяє прозорості, справедливості та ефективності політичних рішень, а також зміцненню суспільної довіри. Зроблено висновки, що формування політики реінтеграції тимчасово окупованих територій України є важливим завданням, яке вимагає комплексного та системного підходу. Політика реінтеграції повинна ґрунтуватися на Конституції України та бути визначеною в окремому законі України, крім того важливі чіткі і послідовні стратегічні підзаконні нормативно-правові акти. В процесі формування та реалізації політики реінтеграції тимчасово окупованих територій важливо використовувати переваги комунікації між державою і громадянським суспільством. Ефективна політика реінтеграції повинна спиратись на якісну інформаційну політику, забезпечувати відновлення інфраструктури та стимулювати економічний розвиток деокупованих територій.