(untitled) (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2024)
У статті наголошено на тому, що в українських реаліях дана проблема набуває особливого значення з огляду на те, що саме інформаційна сфера стає ареною найзапекліших протистоянь демократичного світу з російським агресором, який протягом всієї своєї історії намагався спотворювати, викривляти, знищувати найвидатніші надбання та пам’ятки вітчизняної історії та культури. Зазначено, що дезінформація виступає принципово важливим викликом для української державності, а також вітчизняної кримінології з огляду на те, що дезінформація та пропаганда використовуються державою- агресором для виправдання вчинення воєнних злочинів на території України, формування ідейно-світоглядного підґрунтя для вчинення таких злочинів, а також поширення викривлених суспільно-моральних переконань, що спонукають окремих громадян України до колабораціонізму. Ці дії держави- агресора спрямовані на нівелювання вітчизняних інститутів соціальної пам’яті, фальсифікацію національної пам’яті, знищення української політичної нації, поступове «вимішування» національної ідентичності. Наголошено, що держава-агресор намагається всіма силами та наявними засобами знищувати інтелектуальний потенціал української нації, атакуючи музеї, культурні пам’ятки та заклади вищої освіти. Позбавлене інтелектуального, ідейно-культурного, творчого підґрунтя населення стає максимально відкритим для впливу інформаційно-психологічних операцій та дезінформації. Саме глибокі знання, багатогранність мислення є основою медіаграмотності. Адже стратегії дезінформації, що насичують політико- правовий простір держави-агресора, прагнуть максимального спрощення багатоплановості життя. Стверджується, що особливої важливості в таких умовах набувають соціальні ініціативи, наукові проєкти, спрямовані на підвищення медіаграмотності населення, а також об’єднання провідних науковців, політиків, громадських, творчих діячів навколо спільного осмислення проблем у даній сфері та генерації ідей, спрямованих на пошук шляхів їх вирішення, зокрема ініціатива «Зраду скасовано».