(untitled) (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2024)
У статті підкреслено, що формування методики розслідування вбивств заручника або викраденої людини є однієї з передумов протидії вказаному різновиду злочинності й забезпечення ефективності в окресленій категорії кримінальних проваджень. Виокремлено й охарактеризовано фактори, які в своїй сукупності визначають перспективність формування методики розслідування вбивств заручника або викраденої людини: якісно- кількісні показники злочинності загалом та в окремій сфері суспільних відносин; складність механізму вчинення кримінальних правопорушень окремого виду (групи); відсутність наукових праць, інформаційно-довідкової та методичної літератури, в яких були б сформовані рекомендацій щодо кримінально-правової кваліфікації, виявлення, документування та досудового розслідування; низький рівень обізнаності практичних працівників у закономірностях механізму вчинення кримінальних правопорушень окремого виду (групи), особливостях організації, планування та здійснення їх розслідування; недостатній рівень наукової розробки проблематики розслідування окремого виду (групи) кримінальних правопорушень; резонансність кримінального правопорушення окремого різновиду; політичні, соціально-економічні та безпекові зміни в суспільстві, що безпосередньо впливають на криміногенну ситуацію та особливості реалізації кримінальної процесуальної діяльності тощо. Доведено, що побудова запропонованої окремої криміналістичної методики є прогностичною діяльністю.