(untitled) (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2024)
У статті запропоновано авторське визначення поняття «правові засади забезпечення карантинних та протиепідемічних заходів». Обґрунтовано, що систему відповідних засад складають нормативно-правові акти різної юридичної сили, констатовано, що в системі правових засад забезпечення карантинних та протиепідемічних заходів ключове місце відводиться нормам адміністративного права. З’ясовано, що правові засади забезпечення карантинних та протиепідемічних заходів – це сукупність нормативно-правових актів різної юридичної сили, положення яких регламентують діяльність уповноважених органів державної влади та місцевого самоврядування щодо організації та здійснення карантинних та протиепідемічних заходів на території всієї України або окремих її адміністративно-територіальних одиницях. Зроблено висновок про те, що на сьогоднішній день систему правових засад забезпечення карантинних та протиепідемічних заходів складають: Конституція України, закони і підзаконні документи. Дві останні групи нормативних джерел містять, переважно, норми адміністративного права, адже саме: регулюють державну регуляторну політику у сфері охорони здоров’я та підтримки громадського здоров’я; визначають правовий статус органів державної влади та місцевого самоврядування у даних сферах; забезпечують організацію та здійснення карантинних і протиепідемічних заходів; окреслюють механізми контролю та координації при реалізації останніх; затверджують порядок і особливості карантинних та протиепідемічних заходів за певних умов і об’єктивних обставин, як то пандемія COVID-19; регулюють інші адміністративно-правові питання, пов’язані із роботою уповноважених суб’єктів