(untitled) (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2024)
У статті розкриваються наукові погляди вчених стосовно визначення поняття «правосуддя». Акцентується увага на тому, що на законодавчому рівні вказаний термін не знаходить свого змістовно розкриття. Запропоновано авторське визначення поняття «правосуддя». Надано характеристику категорії «правосуддя» як об’єкту адміністративно- правового дослідження. Аргументовано, що правосуддя фактично є своєрідним «сенсом» існування судової влади. Остання представляє собою діяльність судів, яка спрямована на розгляд і вирішення правових спорів, захист прав, свобод і законних інтересів громадян, а також держави та суспільства в цілому, та притягнення до відповідальності осіб, які порушили закон. В основі правосуддя лежать принципи верховенства права, законності, справедливості, рівності перед законом і судом, змагальності сторін та дотримання процесуальних гарантій. Констатовано, що як об’єкт адміністративно-правового дослідження, правосуддя найбільш доцільно розглядати через призму державного управління та контролю, організації судової влади, забезпечення доступу до правосуддя, а також адміністративних процедур, що супроводжують судовий процес. Адміністративне право регулює питання судової юрисдикції, взаємодії судової влади з іншими гілками влади, діяльності правоохоронних органів у забезпеченні виконання судових рішень, тощо.