(untitled) (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2024)
У статті було розглянуто окремі особливості забезпечення прав, свобод та законних інтересів громадян органами місцевого самоврядування в Україні в умовах воєнного стану. Стверджується, що у таких умовах відбулося переосмислення суспільного значення публічної служби, адже з’явилися реальні ризики для життя та здоров’я працівників місцевого самоврядування (посадових осіб), нові безпекові питання щодо відновлення пошкодженої чи знищеної інфраструктури, організації в таких умовах освітнього процесу, у громадах загострилися соціальні проблеми внутрішньо-переміщених осіб, ветеранів, військовослужбовців і членів їх сімей. Розглянуто сутність такої особливості, як взаємопов’язаність органів місцевого самоврядування в Україні в умовах воєнного стану з органами державної влади та закладами вищої освіти в ході забезпечення прав, свобод та законних інтересів громадян, досліджено в цьому контексті консультативні онлайн-зустріч для представників місцевих рад і мешканців територіальних громад Вінницької області. До інших особливостей віднесено інноваційність підходів органів місцевого самоврядування та провідну роль обласних асоціацій органів місцевого самоврядування в узагальненні, аналізі та поширенні позитивних практик у сфері забезпечення прав, свобод та законних інтересів громадян серед територіальних громад.