(untitled) (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2024)
У статті акцентується увага на аналізі сучасного стану розвитку наукових уявлень про доказування у кримінальному процесі. Підкреслюється існування двох ключових напрямків досліджень проблем доказування у кримінальному провадженні, що здійснюється в умовах дії правового режиму воєнного стану. Перший напрямок охоплює теоретичні принципи доказування у кримінальному процесі України, які мають фундаментальне значення для формування понять доказування в умовах дії правового режиму воєнного стану. Другий напрямок зосереджений на процесуальних та криміналістичних аспектах доказування, аналізі особливостей його реалізації в таких специфічних умовах, а також вивченні проблем доказування щодо окремих видів злочинів, характерних для періоду дії правового режиму воєнного стану. Виходячи з вищезазначеного, зроблено висновок, що наукові результати у цих напрямках знаходяться у діалектичному взаємозв’язку, де теоретична база стає основою для вирішення прикладних задач. Підкреслюється, що рівень досліджень з питання доказування в умовах дії правового режиму воєнного стану залишається недостатнім, оскільки існуючі роботи є фрагментарними та не забезпечують всебічного висвітлення проблеми. З огляду на це, відзначається нагальна потреба у всебічному дослідженні як теоретичних, так і практичних аспектів цього питання, що дозволить знайти ефективні рішення як наукових, так і практичних проблем.