(untitled) (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2024)
Стаття присвячена кримінологічному аналізу стану торгівлі людьми у світі та в Європі, зокрема. У загальносвітовому масштабі організовані злочинні угруповання використовують найбільш вразливих верств населення для отримання прибутку, абсолютно нехтуючи безпекою та гідністю людини. Торгівля людьми та незаконне перевезення мігрантів є низькоризиковими та високоприбутковими злочинними видами діяльності, які все частіше використовують складні та технологічні методи для розширення свого охоплення. Торгівля людьми має транснаціональний характер, її жертвами є представники обох статей і різного віку. Особливою формою торгівлі людьми є незаконні угоди щодо людей з метою вилучення органів та анатомічних матеріалів. Встановлено, що за останнє десятиліття в ЄС фіксується значне зростання торгівлі людьми. Істотно погіршив ситуацію початок повномасштабної агресивної війни росії проти України та багатомільйонний потік біженців з України.