(untitled) (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2024)
У статті сформульовано поняття кримінального процесуального доказування злочинів, учинених стосовно працівників правоохоронних органів у судовому провадженні в першій інстанції. Визначено, що суд у змагальному кримінальному провадженні – це незалежний, неупереджений і незаінтересований у результатах провадження учасник, котрий виконує ряд функцій, пов’язаних із організацією процесу доказування та здійсненням контролю і забезпеченням його ефективності, дотримання передбачених законом процесуальних процедур. З’ясовано, що судовий розгляд злочинів стосовно правоохоронців у суді першої інстанції, як правило, здійснюється у спрощеній формі, адже усвідомлюючи протиправність своїх дій, безспірність доказів винуватості і тяжкість потенційного покарання, обвинувачені визнають свою вину та щиро каються. Водночас і за таких умов важливо забезпечити дотримання ряду засад, а саме: 1) створити умови змагальності та рівності сторін, свободи в поданні ними своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості, самостійного обстоювання сторонами їхніх правових позицій; 2) з’ясувати думку сторін щодо можливості спрощеного судового розгляду; 3) визначити обсяг і порядок дослідження доказів в судовому засіданні; 4) дослідити докази, що характеризують обвинувачену особу.