(untitled) (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2024)
В науковій статті здійснено всебічний огляд та опрацювання існуючих теоретичних та наукових здобутків щодо правового регулювання правил етичної поведінки поліцейських та формулюванні на цій основі відповідної класифікації за юридичною силою нормативно-правових актів. Доведено, що правове регулювання правил етичної поведінки поліцейських – це нормативний вплив на дії і поведінку суб’єктів правовідносин, з метою упорядкування правил поведінки усіх учасників правовідносин. Правове регулювання правил етичної поведінки поліцейських представляє собою ряд нормативно-правових актів, які регулюють основну правоохоронну функцію в державі та їх систему правовідносин. За юридичною силою нормативно- правових актів, правове регулювання правил етичної поведінки поліцейських становлять: 1. Конституція України; 2. Міжнародні правові акти; 3. Закони України, які містять основні організаційні аспекти діяльності поліції, принципи діяльності поліцейських, а також основні положення щодо проходження служби в поліції, в тому числі окремі етичні норми; 4. Нормативно-правові акти центральних державних органів (постанови Верховної Ради України, укази Президента України, постанови Кабінету міністрів України); 5. Відомчі нормативно-правові акти (накази, інструкції, розпорядження Міністерства внутрішніх справ України та Національної поліції України); 6. Акти індивідуальної дії.