(untitled) (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2024)
У статті наголошено на тому, що здійснення оборонних закупівель в умовах воєнного стану виступає основою підтримання обороноздатності держави, забезпечення сил безпеки та оборони новітніми видами озброєння та техніки, без яких наразі неможливим є успішне ведення бойових дій, планування та реалізація будь-якого тактичного задуму на полі бою. Зазначено, що переосмислення сфери публічних закупівель в Україні відбулося у світлі подій Революції гідності, появи електронних майданчиків, які дозволяють широкій громадськості ефективно впливати на чесність та порядність рішень публічної адміністрації у сфері публічних закупівель. Визначено, що регулюючий вплив держави в ході організації оборонних закупівель в умовах воєнного стану має бути невіддільним від урахування певних особливостей, які у своїй сукупності визначають вектор відповідної державної політики, стають основою для розбудови вітчизняного законодавства та практики його реалізації. До таких особливостей віднесено наявність злагодженого механізму оборонного планування, яке в умовах воєнного стану дозволяє визначити чіткий вектор планування оборонних закупівель в контексті врахування широкого кола чинників, закономірностей, потенційних можливостей не лише в оборонній, але й в економічній, зовнішньополітичній та інших сферах; комплексний аналіз ризиків, зокрема корупційних, задля мінімізації яких особлива увага має бути приділена питанням формування високих морально-етичних цінностей у військовослужбовців та працівників оборонної сфери.