(untitled) (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2024)
У статті наголошено в контексті осмислення значення контролю за діяльністю суб’єктів господарювання, які здійснюють перевезення пасажирів автомобільним транспортом в Україні, що останній є важливим механізмом для підтримання високих стандартів безпеки та якості надання транспортних послуг. Держава, впроваджуючи систематичний та цифровізований підхід до контролю, забезпечує не тільки дотримання чинного законодавства, але й адаптацію до європейських стандартів. У результаті, ефективний контроль у цій сфері позитивно впливає на безпеку дорожнього руху, економічний розвиток та добробут громадян України. Основними завданнями контролю за діяльністю суб’єктів господарювання у сфері пасажирських перевезень є перевірка дотримання вимог ліцензування, аналіз технічного стану транспортних засобів, моніторинг дотримання графіків руху та розкладу перевезень, контроль за дотриманням норм праці водіїв, а також перевірка дотримання тарифів на перевезення. Наголошено, що функції контролю – це стійкі комплекси дій, які виконуються в рамках системи управління з метою забезпечення досягнення організаційних цілей, підтримки порядку та контролю за виконанням планів.. Їх реалізація є можливою за умови моніторингу, що передбачає регулярне спостереження за діяльністю підприємств у сфері перевезення з метою виявлення порушень; оцінки, яка полягає в аналізі результатів діяльності суб’єктів господарювання для визначення їх відповідності вимогам законодавства та стандартам якості; регулювання, що включає розробку і впровадження нормативно-правових актів. Основними функціями контролю є моніторинг, оцінка, зворотний зв’язок, коригування, превентивний контроль та формування стандартів. Функції контролю також включають ревізійну, розпорядчу, санкційну та превентивну функції.