(untitled) (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2024)
У статті проаналізовано вплив пандемії коронавірусу COVID-19 на функціонування суспільства, зміну соціальних пріоритетів та глибинну трансформацію публічної адміністрації, бізнесу та повсякденного життя людей. Досліджено соціальну природу змін, породжених пандемією, та їх вплив на органи публічної влади. Акцентовано увагу на тому, що підходи до організації діяльності органів публічної влади в умовах карантинних та протиепідемічних заходів багато в чому походять від рішень, які попередньо пройшли свою апробацію та успішно зарекомендували себе в сфері бізнесу. Зазначено, що в органах публічної влади апробовані в бізнесі підходи до цифровізації та дистанціювання повсякденних процесів знайшли своє втілення в ході застосування правових положень статей 18, 22 Закону України «Про звернення громадян» в умовах карантину з урахуванням зменшення особистого контакту, впровадження електронного документообігу та дотримання соціальної дистанції. Стверджується, що у критичних за своєю сутністю умовах запровадження карантинних та протиепідемічних заходів була вироблена організаційно-управлінська основа переходу органів публічної влади на дистанційний режим роботи, що набула особливої важливості в умовах правового режиму воєнного стану.