(untitled) (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2024)
У науковій статті звернено увагу на те, що метою професійного навчання поліцейських є, по-перше, утворення та підтримка такого рівня актуальних знань, вмінь, навиків в обсязі достатньому для ефективного виконання функціональних завдань Національної поліції; по-друге, формування високих морально-етичних (в тому числі патріотичних) рис особистості, що дозволяє забезпечити її діяльність крізь призму дотримання загальнолюдських цінностей. Зроблено висновок про неоднорідність завдань професійного навчання, їх залежність від низки факторів, зокрема, від того, на що саме вони спрямовані (який результат), суб’єкт та конкретна сфера їх реалізації. Тож, завдання професійного навчання поліцейських доцільно згрупувати залежно від їх посадового статусу: 1) загальні (надання цілісної бази необхідних знань, насамперед, чинного законодавства, фізичний, морально-етичний розвиток тощо); та 2) особливі, що пов’язані із необхідністю виконання особою додаткових функціональних повноважень, передусім в сфері управління. Залежно від суб’єкта професійного навчання, наприклад, поліцейського, задачами якого у процесі професійного навчання є: отримання документу, що посвідчує проходження відповідного навчання; оволодіння необхідними знаннями та навиками з виконання професійних повноважень; можливість кар’єрного зростання. Заклади вищої освіти зі специфічними умовами навчання мають завдання з організації навчального процесу, наукового та методичного забезпечення, тощо. Обґрунтовано, що найбільш доцільно виділяти наступні ключові функції професійного навчання поліцейських: дидактично-методологічну, пізнавальну (когнітивну), виховну, функцію соціалізації, особистісного розвитку, організаційну, а також функцію кадрового забезпечення. Саме вказані функції найбільш повно та змістовно, як вбачається, характеризують практичний бік відповідної діяльності.