(untitled) (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2024)
Стаття присвячена дослідженню категорій «статева свобода» та «статева недоторканість» як об’єктів кримінально протиправних посягань. Статева свобода має своїй основі гідність людини. Статевою свободою володіють особи, які досягли 16-річного віку. На відміну від смислового (етико-естетичного) начала статевої свободи, статева недоторканість спирається на інші засновки, що виявляються себе додатково у сфері раціонального: заборона на статеві зносини з особою яка фактично не досягла статевої зрілості (у категоріях чинного КК – 16-річного віку) створює небезпеку для її репродуктивної функції, а отже й для відтворення популяції загалом. Саме через це такі особи взагалі не наділяються правом на статеву свободу. Сувора та прагматична заборона на статеві зносини спирається на потребу забезпечення біологічного виживання популяції, виду. Наголошено, що особиста свобода є невідчужуваним правом, що визнано Конституцією України. За законом можливе обмеження цього права, але не скасування його загалом. Це стосується і статевої свободи. Констатовано, що статева свобода – явище не ситуативне, а її наявність пов’язується виключно зі статевою зрілістю особи, що на законодавчому рівні формалізовано через досягнення 16-річного віку. Ані скасувати її, а не втратити неможливо.