(untitled) (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2024)
Статтю присвячено аналізу проблематики мобінгу як фоновового явища в кримінології. Досліджено та проаналізовано окремі аспекти законодавства України, наукових статей та літературних видань з цього питання. Окреслено підстави, відповідно до яких проблема систематичного цькування в трудовому колективі (мобінг) може стати причиною таких правопорушень, як: доведення до самогубства (ст. 120 КК України), тілесні ушкодження (ст. 125, ст. 128 КК України) немає такої статті в КК України, зґвалтування (ст. 152 КК України). Розкрито сутність мобінгу з точки зору кримінології та як мультидисциплінарного явища. Проведено всебічний аналіз досліджуваного питання, особливу увагу було приділено такому ключовому аспекту як приналежність мобінгу до фонових для злочинності явищ, що визначає мобінг як кримінологічно значущий чинник, котрий в свою чергу детермінує собою виникнення більш тяжких правопорушень. Оскільки сферою реалізації мобінгу є взаємовідносини, де людина реалізує себе як носій особистих немайнових прав на соціальне буття, мобінг можна також розглядати як один із видів дискримінації. За результатами дослідження сформульовано обґрунтований висновок, згідно з яким мобінг - це адміністративно-каране діяння, яке є фоновим для певної групи злочинів і кримінальних проступків.