(untitled) (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2024)
У статті запропоновано новий підхід та окремі нетрадиційні рішення для вивчення структури, динаміки злочинності як в окремо взятому регіоні, так і в цілому в Україні, визначення сучасної стратегії з протидії та запобіганню злочинності, розробки відповідних заходів на підставі вивчення як особи злочинців, так і потерпілих, нові підходи з встановлення особи злочинців та розкриття кримінальних правопорушень. Висловлено декілька критичних суджень щодо нинішньої взаємодії правоохоронних органів України. Наводиться низка аргументів на користь більш ефективної діяльності між ними. Окреслено основні обов’язки спеціалістів-кримінологів поліції та основні методи й способи їхньої діяльності, що мають за мету вивчення сучасного стану злочинності, проведення кримінологічних досліджень, прогнозування майбутнього стану злочинності й окремих її видів, планування заходів із запобігання та протидії злочинності, безпосередня участь у розслідуванні кримінальних правопорушень і встановленні особи злочинців.