(untitled) (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2024)
Стаття присвячена кримінологічному дослідженню сексуального насильства у ході російсько-української війни. Проаналізовано рівень сексуального насильства пов’язаного з конфліктом з початку повномасштабного вторгнення рф на територію України, акцентовано увагу на високому рівні латентності даного виду злочину. Надана характеристика факторам, що обумовлюють наявність сексуального насильства в окупаційних військах рф, до них віднесено: історичні аспекти; гендерну нерівність, як складову сучасного російського суспільства; вмотивовану ненависть щодо базової ознаки для спільної групи осіб, що стосується расової, етнічної, релігійної приналежності, мови, національності, політичних переконань, сексуальної орієнтації, гендерної ідентичності тощо; а також групові і індивідуальні чинники. Окреслені загальні риси протидії сексуальному насильству під час збройного конфлікту. В контексті протидії даному виду злочину запропоновані основні правила поведінки для потенційних жертв. Зазначено на важливості приділення особливої уваги жертвам сексуального насильства під час конфлікту в концепції перехідного правосуддя та відшкодування шкоди такій категорії осіб.