(untitled) (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2024)
Стаття присвячена аналізу відповідності змістовних та організаційних характеристик кримінології як навчальної дисципліни у закладах вищої освіти МВС України сучасним трендам наукового забезпечення правоохоронної діяльності. Підвищення ролі кримінології обумовлено реформуванням Національної поліції, переходом до проактивної парадигми діяльності. Розвиток самої ж кримінології гальмується її надмірною юридизацією. Пропонується відокремити кримінологію від кримінального права та посилити соціологічний та психологічний зміст дисципліни. Розглянуто співвідношення понять «кримінологія» та «кримінальний аналіз». Надано рекомендації щодо організації вивчення кримінології відповідно до вимог часу.