(untitled) (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2024)
У межах цього дослідження на підставі узагальнення проведених наукових пошуків наголошено, що криміналістична характеристика є інформаційною моделлю для подальшої побудови науково обґрунтованих рекомендацій щодо розслідування кримінальних правопорушень, відмічені її вагоме теоретичне і практичне значення. Запропоновано виокремлювати таку категорію як «криміналістична характеристика протидії розслідуванню». На підставі узагальнення теоретичних підходів запропоновано базову модель змістовних компонентів криміналістичної характеристики кримінальних правопорушень у сфері господарської діяльності, а також характеристики протидії їх розслідуванню. До обов’язкових складових криміналістичної характеристики протидії розслідуванню віднесено: типізовані відомості про особу, яка вчиняє протидію та особу, стосовно якої її вчинено, об’єкт, який зазнав впливу з метою унеможливлення його використання в доказуванні та спосіб учинення протидії, який охоплює дії щодо підготовки та приховування факту протидії. Охарактеризовано окреслені складові.