(untitled) (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2024)
У статті узагальнено підходи до класифікації кримінальних правопорушень проти правосуддя, котрі знайшли своє відображення в науках кримінально-правового циклу. Наголошено, що в основу криміналістичного критерію класифікації може бути покладення аксіологічний підхід, тобто ті суспільні блага та законні інтереси, яким спричиняється шкода через учинення кримінальних правопорушень досліджуваної групи, з урахуванням особливостей потерпілого й осіб, які вчиняють ці суспільно небезпечні діяння. За цими критеріями запропоновано виокремлювати такі групи кримінальних правопорушень: 1) посягання на законну діяльність осіб, які здійснюють і забезпечують правосуддя, їх життя, здоров’я і власність; 2) кримінальні правопорушення, пов’язані з невиконанням рішень суду особами, стосовно яких їх ухвалено; 3) кримінальні правопорушення, учинені службовими особами, які здійснюють або забезпечують здійснення правосуддя чи на яких покладено обов’язки щодо сприяння провадженню правосуддя; 4) кримінальні правопорушення проти правосуддя, котрі вчиняються особами, поведінці яких притаманні ознаки правового нігілізму та які усвідомлюючи законодавчі засади, реалізують протиправні форми поведінки, тим самим перешкоджаючи здійсненню правосуддя.