(untitled) (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2023)
У статті визначено, що пізнавальна діяльність слідчого має складний і ретроспективний характер, а також пов’язана із використанням низки криміналістичних засобів задля збирання доказів, котрі в кінцевому результаті (після їх перевірки й оцінки), будуть покладені в основу відповідного процесуального рішення. Виявлення та розслідування кримінальних правопорушень проти правосуддя, які вчиняються професійними учасниками судочинства, як обґрунтовано, найскладніші напрями діяльності, адже до їх учинення причетні переважно службові особи, зокрема, слідчі, дізнавачі, прокурори, працівники оперативних підрозділів та ін., тобто особи, рівень обізнаності яких у питаннях методів і специфіки кримінальної процесуальної діяльності є професійним, а тому може використовуватися в питаннях протидії розслідуванню. На підставі аналізу статистичних показників установлено, що правозастосовна діяльність потребує свого вдосконалення, зокрема, в аспекті впровадження апробованих методик розслідування, котрі поки що науковою спільнотою не розроблено. Наголошено, що у наукових дослідженнях слід приділяти увагу ґрунтовному дослідженню криміналістичної характеристики та класифікації кримінальних правопорушень, які вчиняються професійними учасниками судочинства, типізації слідчих ситуацій, що формуються на всіх етапах розслідування кримінальних правопорушень цього виду, алгоритмів розслідування, тактичних рекомендацій проведення слідчих (розшукових) дій і використання спеціальних знань, засобів подолання протидії розслідуванню злочинів цієї групи.