(untitled) (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2024)
Наголошено, що на сторінках фахової наукової літератури основна увага приділяється у цілому правовому регулюванню поліцейської діяльності, тоді як нормативно-правові основи професійного навчання поліцейських дослідженні не достатньо. Здійснено аналіз підходів учених-правознавців щодо розуміння сутності та значення нормативно-правових основ функціонування відповідної сфери суспільного життя. З урахуванням чого сформовано авторське бачення розуміння сутності нормативно-правових основ професійного навчання поліцейських. Доведено, що в цілому чинне національне законодавство, в тому числі нормативно-правові акти, що регламентують питання професійного навчання поліцейських, останнім часом зазнали суттєвих змін, як з огляду на прагнення нашої держави відповідати визнаним світовим стандартам, так і з огляду на запровадження правового режиму воєнного стану. Обґрунтовано, що аналіз нормативно-правових актів, на основі яких здійснюється професійна підготовка поліцейських в Україні дозволить виявити недоліки та законодавчі прогалини в цій сфері суспільних відносин, що може бути взято за основу вдосконалення такого законодавства. Здійснено аналіз нормативно-правових актів, що регламентують питання професійного навчання поліцейських з урахуванням юридичної сили окремого з таких актів – від акта законодавства найвищої юридичної сили до найменшої: Конституція України, міжнародні договори України, закони України, підзаконні нормативно-правові акти. Доведено, що з огляду на кількість суб’єктів видання підзаконних нормативно-правових актів, які регламентують питання професійного навчання поліцейських, вони в сукупності можуть бути представлені як окрема система. Встановлено, що суб’єктами видання підзаконних нормативно-правових актів, положення яких регламентують питання професійного навчання поліцейських є: Президент України, Кабінет Міністрів України та центральні органи виконавчої влади – Міністерство освіти і науки України та Міністерство внутрішніх справ України.