(untitled) (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2024)
Наукова стаття присвячена особливостям укладення договорів про надання медичних послуг іноземним громадянам, які тимчасово перебувають на території України. Встановлено, що законодавство України не регулює особливості укладення договорів про надання медичних послуг. Зауважено, що медична допомога іноземним громадянам, які тимчасово перебувають на території України, надається на платній основі, але методики розрахунку вартості медичних послуг, наданих іноземним громадянам, не затверджено. Зроблено висновок, що заклад охорони здоров’я, який надав медичні послуги на платній основі, повинен мати підтвердні документи, тобто укладений у письмовій формі договір про надання медичних послуг. Запропоновано внести низку змін до національного законодавства, яке регулює укладення договорів про надання медичних послуг іноземним громадянам. Вказано, що у Цивільному кодексі України та Законі України «Про туризм» варто закріпити особливості укладення договорів про надання медичних послуг та особливості провадження діяльності з лікувально- оздоровчого туризму. Запропоновано у Законі України «Про правовий статус іноземців» передбачити, що медичні послуги іноземним громадянам, які тимчасово перебувають на території України, надаються на платній основі на підставі договору про надання медичних послуг, який укладається уписьмовій формі.