(untitled) (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2024)
У статті окреслено масштаби пандемії COVID-19 в Україні та світі, що загострили потребу в опрацюванні дієвої системи карантинних та протиепідемічних заходів. Розглянуто соціальну, політичну та правову природу карантинних та протиепідемічних заходів і їх вплив на дотримання окремих прав і свобод громадян. Окреслено мету та спрямованість системи карантинних та протиепідемічних заходів. Досліджено такі особливості карантинних та протиепідемічних заходів в умовах пандемії COVID-19, як особлива процедура введення їх у дію; постійна мінливість, адаптивність з огляду на наявні загрози; переосмислення в ході їх реалізації зв’язків з громадськістю під час пандемії; провідна роль поліції у їх забезпеченні в умовах пандемії COVID-19.