(untitled) (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2024)
У статті, спираючись на аналіз наукових поглядів вчених та норм чинного законодавства, виділено ключові, найбільш важливі принципи здійснення правосуддя. Розкрито як співвідносить принцип законності із такими засадами, як: верховенство права, законності, незалежності, об’єктивності, справедливості, змагальності сторін, обов’язковості виконання рішень суду, тощо. Доведено, що законність тісно пов’язана з іншими принципами здійснення правосуддя. Так, перш за все, вказана засада нерозривно пов’язана із принципом верховенства права, без якого реалізація забезпечення законності не може сприйматися як засіб і основа провадження саме правосуддя у діяльності судової влади. Законність набуває ознак принципу здійснення правосуддя у зв’язку з верховенством права, як цивілізаційному надбанні людства. Акцентовано увагу на тому, що по відношенню до інших принципів, принцип забезпечення законності гарантує їх реалізацію. Інші принципи деталізують механізм забезпечення законності в судочинстві, розкривають основні вимоги до його реалізації як способу здійснення правосуддя. Так, принцип незалежності суддів фактично зобов’язує їх діяти в межах Конституції та прийнятих на її виконання законах. Гарантії реалізації цього принципу містяться в законодавчих вимогах до дій суддів та інших суб’єктів запобігання неправомірного впливу на них.