(untitled) (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2024)
У статті запропоновано під правовими засади професійної підготовки особового складу СБУ розуміти сукупність нормативно-правових актів, які з урахуванням юридичної сили окремого з них, закріплюють правила поведінки суб’єктів суспільних відносин, що виникають і знаходять свій розвиток у зв’язку із здійсненням професійної підготовки особового складу СБУ. З’ясовано, що на сьогодні можна назвати доволі значну кількість нормативно-правових актів, які у своїй сукупності будуть становити правові засади функціонування досліджуваної сфери суспільних відносин. У цілому такі нормативно-правові акти можуть бути представлені як певна система, самостійним елементом якої буде окремий з таких актів, а її системоутворюючим зв’язком його юридична сила. Здійснено аналіз правових засад професійної підготовки особового складу СБУ з урахуванням юридичної сили окремо взятого нормативно-правового акта. Виокремлено й охарактеризовано правові засади професійної підготовки особового складу СБУ за декількома критеріями: 1) залежно від юридичної сили – Конституція України; міжнародні договори України; закони України, кодифіковане законодавство; підзаконні нормативно-правові акти; 2) залежно від суб’єкта на ті, що були прийнятті: Верховною Радою України; Президентом України, в тому числі шляхом введення в дію рішень РНБО; Кабінетом Міністрів України; МОН України; СБУ, в тому числі спільно з іншими суб’єктами; 3) залежно від сфери нормативно-правової регламентації: акти, що закріплюють загальні правові засади професійної підготовки особового складу СБУ; акти, що визначають правовий статус суб’єктів професійної підготовки особового складу СБУ; акти, що регламентують окремі напрями професійної підготовки особового складу СБУ; акти, дія яких спрямована на забезпечення професійної підготовки особового складу СБУ за окремими напрямами; акти, що визначають правові засади професійної підготовки особового складу СБУ по найрізноманітнішим питанням. Наголошено, що особливе місце серед правових засад професійної підготовки особового складу СБУ посідають нормативно-правові акти, на підставі яких здійснюється адміністративно-правове регулювання даної сфери суспільних відносин.